Powered By Blogger

Kävijöitä

sunnuntai 21. elokuuta 2016

Karuudessaan kaunis Malta


Uusia tuttavuuksia miettiessämme päätimme valita tämän vuoden  kesälomakohteeksi Maltan. Kiireisen kevään vuoksi yhteinen aika oli hiukan kortilla, siksi tavallisesti niin rakas harrastuksemme lentojen ja hotellien etsimisessä turvauduttiin Tjäreborgin asiantuntemukseen ja otimme heidän kauttaan lennot ja hotellin.

Maltalle saavuimme illan jo hämärtäessä ja taksimatkalla hotelliin alkoi mieleen pelonsekaisesti tulla kommentit, joita olin etukäteen joiltain tutuilta kuullut Maltan karuudesta. Jos täällä todellakin olisi niin karua, voisi kahdeksan päivääkin tuntua ikuisuudelta. Mutta onneksi tuo pelko haihtui pian ja aika kului kuin siivillä! Ainoastaan Coral hotellimme tuotti pettymyksen, mutta toisaalta senkin voi kääntää positiiviseksi - vietimme aikaamme enemmän ulkona.


Ensimmäinen päivä kului melkein kokonaan Hop On Hop Offin kyydissä, joten puolet saaresta tulikin nähtyä heti alkumetreillä. Valittavana on kolme erilaista linjaa: yhdellä pääsee kiertämään saaren itäpuolta, toisella länsipuolta ja kolmannella Gozon saarta. Respan tyttö suositteli meille itäpuolen bussia, mutta jostain syystä meille tulee silloin tällöin jonkinsortin "aivopieru" ja teemme juuri päinvastoin kuin suositellaan, niinpä päädyimme ostamaan liput länsipuolelle. Matkan edetessä näimme hienoja monumentteja ja rakennuksia, jotka kertoivat Maltan tapahtumarikkaasta historiasta. Päivästä tuli yllättävän pitkä, loppumatkan odottelimme enemmän ja vähemmän päätepysäkkiä.

Vaikka Maltalla ei oikeastaan ole hiekkarantoja, se ei ainakaan meitä haitannut yhtään! Meren äärelle oli rakennettu toinen toistaan hienompia allasalueita, joissa varpaan välit pysyivät hiekattomina ja pyyhe puhtaana. Mereen pääsi pulahtamaan halutessaan, tai vaihtoehtoisesti meitä ainakin houkuttelevampaan altaaseen. Allasalueilla oli aika suuria hintaeroja, mutta toisaalta mitä enemmän olit valmis maksamaan, sitä paremman lohöily paikan sait päiväksi omaksesi. Tämä oli oikeastaan meidän matkoista ensimmäinen, jossa todellakin satsasimme auringonotto paikkaan. Täytyy kyllä sanoa, että tässä tapauksessa se kannatti, emme meinanneet malttaa lähteä hotellille ennen ensimmäisiä ilta-auringon säteitä.


Yhtäkkiä voisi ajatella, että Malta ei ole kivisyyden ja karuuden vuoksi lapsiperheiden paikka, mutta mielestäni se kuitenkin sopii ihan jokaiseen lähtöön. Lapsille on rakennettu mukavan näköisiä leikkipuistoja ja kaikenlaisia houkuttelevia"vesihärpääkeitä". Myös nuorille oli iltaisin railakkaan näköisiä vesibileitä eri teemoilla. Myöskin keski-ikäiset ja vanhemmat ihmiset tuntuivat nauttivan paikasta.



Iltaisin löysimme vähän  kauempaa rannasta viehättäviä pieniä ravintoloja ja pubeja, jotka eivät olleet tupaten täynnä ja palvelu oli kodikasta ja erinomaista.

Maltalta olisi päässyt helpposti myös laivalla Sisiliaan, Ednan tulivuori olisi todellakin kyllä houkutellut, mutta minun päätöksestäni se jätetiin väliin. Täytyy tehdä jossain vaiheessa uusi matka, joka sitten suuntautuu Italiaan. Oikeastaan tuohon minun päätöksen oli vain yksi ainut syy, se tuntui liian raskaalta. Aamulla olisi herätys ollut kukonlaulun aikaan ja paluu yömyöhään. Normaalisti en olisi retken raskauden antanut asiaan vaikuttaa, mutta nyt olin ikään kuin toipumislomalla, niin en halunnut itseäni liikaa rasittaa.



Maltan pääkaupunkiin Vallettaan pääsee helposti kulkemaan bussilla, joita kulkee puolen tunnin välein. Vaikka etäisyydet eivät ole pitkiä, kuluu kulkemiseen kuitenkin aikaa, sillä ainakin ruuhkaisena aikana liikenne on todella hidasta ja aika helposti tuplaantuu. Valletta on EU: pienin pääkaupunki kooltaan, kuin myös väkiluvultaan. Kaupunki on kaunis ja siellä on paljon nähtävää, pelkästään kirkkoja pieneen kapunkiin on saatu mahtumaan kolmisen kymmentä. Tunnetuin kirkoista on Pyhän Johanneksen katedraali, joka on omistettu Johannes Kastajalle. 

Valletta on  yksi keskitetyimmistä historiallisesta alueista, sen vuoksi se ilmeisesti onkin päässyt Unescon maailmanperintöluetteloon. Kannattaa eksyä myös pienille ja tunnelmallisille sivukujille, joista löytyy ihasututtavia putiikkeja ja ruokapaikkoja, sama historiallinen tunnelma jatkuu ja jatkuu joka paikassa. Kuntoa hieman kyllä tarvitaan, jos kävelet edestakaisin yli kolmenkymmenen asteen helteessä katuja ylös ja alas.


Viikossa ei paljon ehdi nähdä, kun aikomuksena on myös löhillä auringossa. Vaikka meidän matkojen tarkoitus onkin suuntautua aina eri paikkoihin, Maltalle voisin helposti mennä uudestaan!

Nyt on taas akut ladattu ja voimia kerätty syksyn ja talven tuleviin koitoksiin. Omalta osalta voin sanoa, että hiukan jännittää kuinka voimat riittää, kun tulin valituksi kouluun ja tarkoitus olisi ainakin aluksi opiskella työn ohessa.

Mutta kyllä meillä on myös matkasuunnitelmia tehty valmiiksi, nyt syksyllä tarkoitus olisi mahdollisesti (siis jos aika riittää) käydä tutustumassa Riikaan. Melko varmaa on, että Esa lähtee Lontooseen ja minä katsastamaan Saksan joulutorit. Talven osalta suunnitelmat ovat vielä melko auki, mutta näillä näkymin ne suuntautuu Karibialle.

Tunnelmallista syksyn odotusta teille jokaiselle!

Terkuin Tarja <3



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti